Muggen allergie - Eczeempaarden.nl

Ga naar de inhoud

Tweede vorm van muggenallergie
Naast de hierboven beschreven vorm van zomereczeem is er nog een veel minder bekende vorm van muggenallergie bij paarden. De symptomen wijken sterk af van die van zomereczeem waardoor het lang kan duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Waarschijnlijk wordt deze zeldzame vorm van allergie veroorzaakt door andere muggensoorten die zich ook binnen thuis voelen. In dit geval kunnen paarden die binnen staan namelijk net zo goed last krijgen.

De symptomen
Bij deze allergie worden staartwortel en manenkam juist niet aangetast. Ook het door de manen bedekte gedeelte van de hals blijft onaangetast. Daarentegen kunnen op alle andere delen van het lichaam muggenbulten ontstaan die hevige jeuk veroorzaken en open gaan.Daarna wordt de huid schilferig en laat het haar op grote vlakken van het lichaam los. Er ontstaan kale schilferige vlakken die te verwarren zijn met schurft- of schimmelinfecties. Zonder afdoende maatregelen kan het paard vrijwel helemaal kaal worden behalve de bedekte delen onder de manen en staart. Door de hevige jeuk gaat het paard waar mogelijk schuren en mede daardoor ontstaan wonden.

Behandeling
In dit geval helpt het paard op stal houden niet. Ook binnen wordt het paard belaagd door de veroorzakers van de jeuk. Om deze paarden voldoende te beschermen tegen de muggen moet het paard vaak nog beter worden bedekt dan bij normaal zomereczeem, omdat ook het gehele hoofd en de benen zonder afdoende bescherming niet gespaard blijven. Desgewenst kunnen voor deze extreme gevallen speciale dekens op maat gemaakt worden.

Terug naar de inhoud